Przeskocz do treści

Zupa z botwinki na szybko

zupa z botwinki

Zupa z botwinki u mnie pojawia się zwykle z resztek, tj. na bazie rosołu, lub wywaru z poprzedniego dnia. Jak to w większości polskich domów bywa, w niedzielę jest rosół, a w poniedziałek pomidorowa 🙂 . I u mnie tak właśnie jest chyba, że akurat zebrałam z ogrodu buraki, to wtedy wykorzystuję botwinkę do przygotowania zupy. Buraki zjadam na surowo, na ciepło, wkładam do słoiczka https://www.naturalne.com.pl/smaczne-i-zdrowe-buraczki-w-sloiczku/, lub przygotowuję zakwas https://www.naturalne.com.pl/zakwas-buraczany-kwas-z-burakow/. Warto o nich poczytać, gdyż mają mnóstwo cennych właściwości. Z pozostałej botwinki przygotowuję zupę. Zajmuje mi to około 30 minut. Przepis poniżej.

  • Pęczki po dwóch burakach
  • 2 litry rosołu/bulionu
  • 2-3 średniej wielkości ziemniaków
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 5 Jajek
  • Koperek
  • Sok z połowy cytryny lub pół szklanki wody z kiszonych ogórków

Ziemniaki kroję w kostkę, myję i wrzucam do rosołu. Umytą botwinkę siekam i dodaje po około 5 minutach gotowania ziemniaków. Śmietanę przekładam do miseczki i zalewam wrzącym rosołem, szybko mieszając, by nie ścięła się śmietana. Następnie dodaję do reszty zupy. Umyty koperek siekam i dorzucam do zupy. Następnie dodaję wodę z ogórków kiszonych. Jeżeli jest taka potrzeba dosalam lub dodaję pieprzu. W osobnym garnku gotuję jajka, gdy już są gotowe obieram ze skorupek, oraz kroję na pół. Na talerz wlewam zupę i wkładam po dwie połówki jajka. Zupa z botwinki gotowa 🙂

Właściwości kolagenu

Jeżeli jednak nie masz rosołu, to tutaj https://www.naturalne.com.pl/eliksir-mlodosci/ znajdziesz informację o tym jak przygotować wywar. Ma on mnóstwo cennych właściwości, dlatego zachęcam cię do przeczytania.

  • Pomaga zachować stawy w dobrym zdrowiu. Redukuje ich ból, oraz stany zapalne.
  • Hamuje infekcje wywołane przez wirusy.
  • Pomaga uszczelniać jelita, oraz wspomaga trawienie.
  • Wzmacnia kości, włosy, skórę i paznokcie.
  • Ma właściwości przeciwzapalne.
  • Wspomaga leczenie refluksów czy zgagi, oraz wspiera pracę wątroby

Zupę z botwinki przygotowuje się szybko, pod warunkiem, że jest na rosole lub innym bulionie. Przygotowanie bulionu czy wywaru kolagenowego jest pracochłonne, dlatego warto przygotować go wcześniej i np. zamrozić.

FacebookEmail

2 myśli na “Zupa z botwinki na szybko

  1. Konkurs

    Najbardziej spodobał mi sie zakwas buraczany.Poniewaz do tej pory nie wiedzialam ze ma takie super własciwosci. Np problemy ze stawami to cos dla mnie chociaz nie jestem jeszcze starą babką to mnie bolą. Jeszcze jeden wielki + to dobry na wlosy ja mam mysie włosy to jak znalazł. Mogłabym wiecej pisac ale nie lubie pisac wole czytac I dlatego nastepne co mi sie spodobalo to ksiazka musze ją miec jestem jej ciekawa 🤔Czekam na teraz na cos naturalnego na egzeme 😏

    Odpowiedz
    1. Beata

      Cieszę się, że znalazłaś przydatne dla siebie treści. Dziękuję za pomysł na nowy artykuł. Pracuję właśnie nad artykułem dotyczącym zdrowia zębów, ale i nad problemem egzemy się pochylę 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *