Kompostownik w ogrodzie kluczem do obfitych zbiorów - Naturalne.com.pl Przeskocz do treści

Kompostownik w ogrodzie

Kompostownik w ogrodzie

Kompostownik powinien znajdować się w każdym ogrodzie. Nawet nie jeden, a dwa, trzy i więcej. Zależy ile mamy miejsca i ile produkujemy odpadów roślinnych. Tylko na zdrowej glebie mogą wyrosnąć zdrowe i silne rośliny. Wbrew pozorom przygotowanie kompostu to nie taka trudna sprawa. W zasadzie wystarczy składować całą materię organiczną z ogrodu i kuchni jak leci, raz do roku całość przerzucić, a w czasie suszy podlać. Tyle, że wtedy będzie trzeba dłużej zaczekać na kompost, bo około 2-3 lata. Jest jednak kilka prostych wskazówek, które pomogą przyspieszyć ten proces.

O czym przeczytasz w tym artykule?

O czym należy pamiętać przy zakładaniu kompostownika?

W przygotowaniu kompostownik podoba mi się to, że nie ma na niego ściśle określonego przepisu, jak to ma miejsce w przypadku pieczenia ciasta. Kompostownik to nie biszkopt, dlatego nie może się nie udać 🙂 . Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad:

  • kompostownik powinien być w osłoniętym miejscu, ale nie całkowicie zacienionym. Zarówno zbyt mocne słońce, jak i jego brak będzie negatywnie wpływać na kompostowanie. Trzeba go również ochronić przed silnym wiatrem.
  • Do kompostownika dodajemy materię organiczną, ale trzeba pamiętać, by nie dodawać do niego chwastów z zawiązanymi nasionami. Takie chwasty lepiej przesuszyć, następnie spalić, a dopiero w formie popiołu dodać do kompostownika.
  • W kompostowniku powinna utrzymywać się stała wilgotność, dlatego podczas suszy należy go podlewać. Do tego celu możesz użyć zarówno deszczówki, jak i gnojówek roślinnych.
  • Konieczne jest również odpowiednie napowietrzenie, dlatego kompostownik nie może być szczelny.
  • Kompost warto raz, lub dwa razy do roku przerzucić.
  • Nie dodajemy do kompostu materii, która jest przesycona środkami chemicznymi, np. cytrusami. Ja również nie dodaję resztek zwierzęcych za wyjątkiem skorupek jaj.
Kompostownik w ogrodzie

Co można dodawać do kompostownika?

Do kompostownika dodajemy materię organiczną, która nie jest zgnita, ani nie jest porażona przez choroby, na której nie ma pleśni. Doskonale nadają się odpady kuchenne (np. obierki, skorupki jaj, łupiny orzechów), liście, trawa, słoma, gałązki, chwasty po pieleniu, tekturę, a nawet popiół drzewny. Ważne jest by zachować odpowiednie proporcje. Na dwie taczki brązowej masy (suchych liści, słomy, gałęzi) dajemy jedną taczkę masy zielonej (świeżo skoszonej trawy, odpadów kuchennych). Obornik, liście czy gałęzie warto składować osobno i osobno kompostować.

Jak przygotować kompostownik w ogrodzie?

Przez cały rok zbieramy materię organiczną, a na jesień całą materię wyjmujemy z kompostownika, rozdrabniamy (np. szpadlami, rozdrabniaczem lub kosiarką). Ten zabieg pozwoli nie tylko rozdrobnić materię, ale i ją wymieszać. Następnie na spód kompostownika wykładamy większe części np. łodygi pomidorów, pędy fasoli, gałązki, które posłużą jako drenaż. Na to wykładamy rozdrobnioną materię, którą przykrywamy warstwą świeżo skoszonej trawy, liśćmi, lub ziołami które przyspieszają rozkład materii. Następnie całość intensywnie zraszamy. Na koniec można przykryć kompostownik plandeką, którą zdejmiemy na wiosnę.

Jakie rośliny przyspieszają rozkład materii?

Do roślin, które przyspieszają rozkład materii należy pokrzywa, skrzyp, krwawnik, arcydzięgiel czy babka. Te rośliny ułatwiają również rozwój mikroorganizmów, oraz grzybów.

Jakie jest właściwe miejsce dla kompostownika?

Kompostownik należy postawić bezpośrednio na ziemi, nie na betonie, ani nie na geowłókninie. Jest to istotne, by mikroorganizmy żyjące w glebie, mogły z łatwością przedostać się do kompostownika. Dla kompostownika wybieramy w ogrodzie zaciszne miejsce, np. pod leszczyną czy czarnym bzem. Do kompostu powinny docierać promienie słoneczne, gdyż ciepło sprzyja rozkładaniu się materii, ale nie może on stać w pełnym słońcu. Zbyt zacienione miejsce będzie opóźniać rozkład materii. Kompostownik powinien być również osłonięty od wiatru, silny wiatr może łatwo przesuszyć kompost.

Jaki powinien być kompostownik?

Najprostszy kompostownik powinien składać się z trzech ścian, np. z palet. Można również kupić plastikowe kompostowniki, są one jednak mniej trwałe i szybciej przesychają.

Czy kompostownik śmierdzi?

Właściwie prowadzony kompostownik nie śmierdzi, zapach jaki powinien wydobywać się z kompostu powinien przypominać zapach ziemi po deszczu. Jeżeli coś śmierdzi, to znaczy, że rozpoczął się proces gnilny, czyli coś zostało niewłaściwie zrobione, np. kompost nie ma dostępu do tlenu, jest zbyt mokry, lub dodaliśmy zgniłe odpady, albo odpady zwierzęce. Odpady zwierzęce i gotowane mogą przyciągać dzikie zwierzęta.

Podsumowanie

Zachęcam wszystkich do przygotowywania własnego kompostu. Dodawanie go pod rośliny, zastąpi nam sztuczne nawozy, wzmocni rośliny, oraz pozwoli zwiększyć plony. Kompostownik w ogrodzie ma same plusy, a pracy jak widzicie nie ma za wiele :). Kompostownik można również prowadzić w domu. Jak? O tym pisałam w artykule https://www.naturalne.com.pl/kompostownik-i-dzdzownice-kalifornijskie-w-domu/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *