Kompostownik i dżdżownice kalifornijskie w domu - Naturalne.com.pl Przeskocz do treści

Kompostownik i dżdżownice kalifornijskie w domu

Kompostownik w domu

Od blisko trzech lat prowadzę kompostownik w domu. Jest to dla mnie bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ mam go zawsze pod ręką. Szczególnie sobie to cenię w zimie, gdy nie muszę wychodzić na zewnątrz, by pozbyć się obierek. Nim jednak się na niego zdecydowałam, miałam wiele obaw, czy kompostownik w domu do dobry pomysł?

O czym przeczytasz w tym artykule?

Czy kompostownik w domu to dobry pomysł?

Według mnie to doskonały pomysł, jeśli się do tego dobrze przygotujemy. Mamy go pod ręką, kiedy chcemy wyrzucić obierki po sporządzonym obiedzie. Odpowiednio prowadzony nie wydziela nieprzyjemnych zapachów.

Jak przygotować kompostownik w domu?

Wybrany przez nas pojemnik wykładamy rozdrobnionym kartonem, lub wytłoczkami po jajkach, które wcześniej namoczyliśmy. Zawarta w nich celuloza będzie stanowić dla nich budulec dla kokonów, dzięki czemu będą mogły się rozmnażać. Następnie wysypujemy do kompostownika rozdrobnione liście, a na to dżdżownice, które będą wraz z przetworzonym kompostem. Musimy pamiętać, aby kompost był stale wilgotny, by dżdżownice mogły się w nim swobodnie przemieszczać. Na to wykładamy resztki kuchenne i zasypujemy cienką warstwą ziemi. By nie zwabiać muszek owocówek, zawsze świeże obierki wkładaj pod wierzchnią warstwę przerobionego kompostu. Kompostownik nie może być szczelnie zamknięty, gdyż bez przepływu powietrza zacznie gnić. Stawiamy go w ciepłym (temperatura nie może spadać poniżej 10 stopni Celsjusza), suchym i osłoniętym od słońca miejscu.

Co można wrzucać do kompostownika w domu?

Wszelkiego rodzaju resztki pochodzenia roślinnego, fusy po kawie czy herbacie, oraz skorupki jaj. Trzeba pamiętać, by nie były zgnite. Dobrze jest gdy rośliny pochodzą z uprawy ekologicznej, dlatego należy unikać wrzucania egotycznych roślin, gdyż są mocno pryskane. Do takich roślin należą m.in cytrusy, banany czy ananas.

Czego nie dodawać do kompostownika w domu?

By kompostownik w domu nie zaczął cuchnąć nie należy do niego dodawać gotowanych resztek, mięsa, czy nabiału, gdyż będą gnić. Tłuste czy słone odpady spowalniają procesy rozkładu materii, dlatego ich też lepiej unikać. Zadrukowany papier czy materiały nieorganiczne również nie nadają sie na kompostownik.

Podsumowanie

Kompostownik w domu to dobra rzecz zwłaszcza, gdy zawiera dżdżownice kalifornijskie. Pomagają one w szybszym rozkładzie materii. Mając swój kompost możemy być pewni jego jakości, dlatego bez obaw możemy go używać do uprawy warzyw. Ja dodaję go do ziemi przed wysiewem roślin. Poniżej pokażę Wam swój kompostownik.

4 myśli na “Kompostownik i dżdżownice kalifornijskie w domu

  1. Marzena

    Ja się obawiałam kompostownika w domu ale skoro już trzy lata masz go w domu i nie śmierdzi to też chętnie spróbuję. Do tej pory wyrzucam obierki i resztki jedzenia do kosza chociaż szkoda mi bo wiem że można mieć z tego pożytek.

    Odpowiedz
    1. Beata

      Zamawiałam je trzy lata temu przez allegro. Można je też kupić w sklepach wędkarskich.
      Pozdrawiam,
      Beata 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *