Przeskocz do treści

Zakwas buraczany

W poprzednim wpisie pisałam o cennych właściwościach kapusty kiszonej. Dzisiejszy wpis również dotyczy kiszonek. Poniżej opiszę wam właściwości zakwasu buraczanego. Tak jak kapusta kiszona jest on probiotykiem, ma również właściwości wspierające właściwą florę bakteryjną jelit, oraz działanie antynowotworowe. Można go spożywać bezpośrednio, lub wykorzystać do przygotowania zdrowego barszczu czerwonego.

Właściwości i badania

Burak ćwikłowy zawiera mnóstwo błonnika (0,7 - 1,1g/100g), kwas foliowy ( 5-7ug/g), wapń (20-30mg/100g), potas (100-330mg/100g), związki fenolowe, betalainy (wykazujące działania antyoksydacyjne). Ponadto jest bombą witaminową, zawiera witaminy z grupy B, witamine E, oraz C, a także cenne związki jak kobalt, magnez, sód. Poddanie buraków procesowi fermentacji powoduje wzrost kwasu askorbinowego (wit. C) i bakterii kwasu mlekowego, wartość pH wynosi około 3,8.

Według badań prowadzonych przez naukowców z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka pod kierunkiem dr. hab. Eweliny Hellmann, zarówno sok z kiszonej kapusty jak i z kwaszonego buraka oddziałują na komórki raka żołądka. Małgorzata Zielińska-Przyjemska, Anna Olejnik, Włodzimierz Grajek prowadzili pracę mającą na celu określenie wpływu m.in soku z buraka ćwikłowego (Beat vulgaris var. rubra) na metabolizm tlenowy i apoptozę ludzkich granulocytów obojętnochłonnych. Praca ta została zwieńczona dwoma wnioskami.  Sok z buraka skutecznie hamował produkcję reaktywnych form tlenu (ROS). Pisałam o nich przy okazji wpisu na temat Kapusta świeża i kiszona. Drugim wniosek stwierdza, że sok z buraka może być obiecującym elementem chemioprofilaktyki nowotworowej.

Zakwas buraczany może zapobiegać chorobom, w tym chorobie krwi i nowotworom. Wspomaga trawienie, wzmacnia serce i układ krwionośny. Reguluję pracę wątroby, pomaga przy schorzeniach trzustki i chorobach płuc. Zwiększa produkcję czerwonych krwinek, poprawia wzrok i pracę mózgu. Wzmacnia przy anemii, osłabieniu, niedokrwistości, oraz oczyszczaniu. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego zalecany jest kobietom w ciąży.

Przepis na zdrowy zakwas buraczany

  • buraki
  • woda
  • sól niejodowana(1 łyżka na litr wody)
  • czosnek ( ok. 3 ząbki na litrowy słoik)
  • liść laurowy ( ok. 2 liście na litrowy słoik)
  • ziele angielskie (ok. 5 ziarenek na litrowy słoik)

Buraki dokładnie myje i odcinam ogonek, oraz miejsce z którego wyrastają liście. Buraczki kroję na plastry o różnych kształtach i wielkości. Nie jest to istotne jak będą pokrojone. Można je też zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale wtedy trudniej upilnować by nie wypływały ponad powierzchnię wody. Z kolei tak starte buraczki po zakwaszeniu będą gotowe do przyrządzenia z nich sałatki. Czosnek obieram. Na dno słoika wykładam część czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Następnie przykrywam warstwą buraków do około połowy słoika. Dodaję drugą część czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Ponownie wrzucam buraki, zostawiając od góry około 5 cm wolnej przestrzeni. W litrze wody rozpuszczam 1 łyżkę soli i zalewam nią buraki. Przez następne około 7 dni zaglądam do słoika 1-2 razy, mieszając pianę sprawdzam czy żaden burak czy zioło nie wypłynęło ponad powierzchnię wody. Jest to konieczne, gdyż wystający burak zacznie pleśnieć i zepsuje cały zakwas.

 

 

Dwa, trzy ząbki czosnku na dno dwulitrowego słoika + kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy.
Po wypełnieniu połowy słoika pokrojonymi burakami, dorzucam dwa ząbki czosnku.
To jest mój "korek". Wybieram największego buraka i w jego najszerszej części wykrawam plasterek. Taki około 0,5cm plaster kładę na sam wierzch, w miejscu, gdzie zaczyna się zwężać słoik.
Zalewam wodą z solą powyżej "korka" z buraka, dzięki temu nie ma szans, aby coś wypłynęło ponad powierzchnię wody 🙂
Tak wygląda po tygodniu. Smakuje wyśmienicie.
FacebookEmail

12 myśli na “Zakwas buraczany

  1. Kati

    Wspaniala rzecz i nawet smaczna 🙂 orzezwiajacy napoj z rana, mnie napedza do dzialania. Zauwazylam, ze moja przemiane materii rowniez. Szkoda, ze nie wiedzialam o nim wczesniej

    Odpowiedz
  2. Zakrecona

    Przez cala ciaze pilam zakwas buraczany i wyniki hemoglobiny byly rewelacyjne. Zamiast truc sie suplementami diety, lepiej siegnac po to co daje nam natura

    Odpowiedz
  3. AkA

    Czy znacie jakiś sposób na to, żeby składniki zakwasu nie wypływały na powierzchnie? Mnie zawsze coś wypływa :/

    Odpowiedz
    1. admin

      Ja zawsze większego buraka kroję na plasterki. Taki plasterek służy mi za coś w rodzaju korka. Wkładam go, a w zasadzie wciskam na samym końcu, jako blokadę dla mniejszych składników znajdujących się w słoiku. Plasterek musi być na tyle cienki, żeby można było go wcisnąć przez zwężający się na górze otwór słoja. Nie może być jednak zbyt cienki, ponieważ wtedy sam będzie wypływał. Taki plasterek jest około 3cm od wieczka słoika, wodą wypełniam słoik po brzeg. Prosty sposób, ale skuteczny 😉

      Odpowiedz
  4. Józefa Kunicka

    Świetny zakwaś, córka mi taki zrobiła i piłam każdego dnia, czuję się dużo lepiej. Polecam szczególnie osobą które mają niski poziom hemoglobiny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *