Przeskocz do treści

Skarby jesieni

Jesień to piękny czas, pełen złoto-czerwonych odcieni. To też czas, gdy wszystko przygotowuje się jakby do zimowego snu. W tym czasie najczęściej łapiemy przeziębienia czy dopada nas grypa. Niezawodna natura wyciąga do nas pomocną dłoń.

Właściwości tych darów opiszę poniżej. Na początek jednak zaznaczam, że nie jestem lekarzem. Z przedstawionej przeze mnie wiedzy proszę korzystać rozsądnie. Wszelkie zmiany w diecie, leczeniu czy pielęgnacji będą jedynie Waszą decyzją. Nie ponoszę odpowiedzialności za Wasze decyzje, ani ich konsekwencje. 

Czym wspomaga nas natura w czasie jesieni?

 

Wybór jest szeroki, ale opiszę to z czego ja najczęściej korzystam. Są to:

owoce dzikiej róży
orzechy włoskie
orzechy laskowe
słońce 🙂

Owoce rzekome dzikiej róży

 

 

Mają szereg  zastosowań leczniczych, kosmetycznych jak i spożywczych. W Polsce występuje około 25 gatunków dziko rosnących róż. Z owoców dzikiej róży wytwarza się:

  • kosmetyki (kremy, toniki)
  • konfitury
  • wina
  • nalewki
  • ocet
  • soki
  • herbatę
  • olejek różany
  • syrop
  • susz
  • stanowi również dodatek do sałatek, sosów do dań mięsnych, oraz do deserów.

Właściwości i skład:

Według badań Laboratorium Jakości Artykułów Spożywczych w Warszawie z sierpnia 2009 roku wynika, że w 100g owoców dzikiej róży znajduje się średnio 1998mg witaminy C (kwasu askorbinowego). Badanie to wykonano na 5 próbach świeżych owoców róży Rosa canina (róża psia) odmiany Konstancin. Róża ta, jest jedną z najpopularniejszych dzikich róż w Polsce.

Róże z rodzaju Rosa L (Rosa canina i Rosa rugosa) cechuje duża zawartość różnorodnych związków aktywnych biologicznie.

  • Bogate w witaminę C mają właściwości zwalczające wolne rodniki, przeciwnowotworowe (hamuje tworzenie się związków chemicznych odpowiedzialnych za procesy rakotwórcze np. nitrozamin), jak i spowalniające procesy starzenia skóry).
  • Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, prowitaminę A.
  • makroelementy Fosfor, Potas, Wapń, Magnez,
  • mikroelementy Żelazo, Miedź, Mangan, Cynk,
  • bioflawonoidy działające przeciwwrzodowo, oraz wspomagają wchłanianie witaminy C, zwalczające wolne rodniki, oraz będące naturalnym filtrem ochronnym przed szkodliwym działaniem promieni UV.
  • fenolokwasy (galusowy i genistynowy) działające przeciwwirusowo i przeciwgrzybowo,
  • karotenoidy,
  • Garbniki (taniny), wspomagające wewnętrzne leczenie obrzęków i krwawień, oraz wspomaga leczenie biegunki,
  • Cukry proste oraz wielocukry,
  • Grabniki i glikowody działające uspokajająco.

Róża villosa  o dużych smacznych owocach, zawiera około 700mg wit. C w 100g, natomiast róża damasceńska ma jej około 900mg.

Róża rugosa ze względu na kształt liści zwana powszechnie różą pomarszczoną lub rzadziej fałdzistą zawiera około 840 mg witaminy C w 100g owoców. Prócz opisanych wyżej zbiorczo właściwości posiada również właściwości przeciwbakteryjne (przeciw E-coli), przeciwgrzybicze ( przeciw Candida albicans), cytotoksyczne, przeciwwrzodowe, przeciwalergiczne, przeciwzapalne. Zawarte w niej aktywne substancje galaktolipidu (GOPO) wykazuje działanie przeciwzapalne. Z przeprowadzonych nadań wynika, że u pacjentów cierpiących na przewlekłe stany zapalne kości i stawów nastąpiło polepszenie ruchomości stawów i złagodzenie bólu po przyjęciu sproszkowanych owoców dzikiej róży.

Owoce dzikiej róży stosowane są przy

  • schorzeniach wątroby,
  • pęcherza żółciowego,
  • chorobie wrzodowej i nerek,
  • przeziębieniach,
  • nadkwasocie,
  • chorobach zakaźnych,
  • nieżycie błony śluzowej przewodu pokarmowego,
  • niedokrwistości,
  • zapaleniu żołądka i jelit,
  • oparzeniach
  • w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów.
  • Wyciąg z róży stosowany jest w preparacie zapobiegawczo, jako główny lek w objawach gnilca (szkorobutu).

Olejek różany ma działanie:

  • moczopędne
  • uspokajające
  • antyseptycznie
  • antybakteryjnie
  • przeciwmigrenowo

Jeden do trzech owoców dzikiej róży może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która znajduje się głównie w miękiszu szupinki.

Najchętniej zjadam owoce rzekome dzikiej róży na surowo, bez owoców właściwych "pestek", które podrażniają jelito grube. Jeśli czas zbioru owoców dobiega końca, zebrane owoce suszę.

Jak suszyć owoce rzekome dzikiej róży?

 

Często polecana jest metoda Mrożowskiego, gdyż uważa się, że pozwala zatrzymać możliwie najwięcej wit. C, a jak wiadomo ta witamina jest bardzo ulotna.

Dobrej jakości owoce dobrze płuczemy, odrzucając te wadliwe. Następnie odcinamy końców owoców, przekrawamy wzdłuż i drylujemy. Jeżeli chcemy je spożywać bezpośrednio to konieczne jest drylowanie. Jeżeli susz będzie wykorzystywany jedynie do sporządzenia herbaty, można pominąć ten krok. Tak przygotowane owoce osuszamy.

Do rozgrzanego piekarnika o temperaturze między 90 a 100 stopni Celsjusza (nie więcej), wkładamy owoce, po 10 minutach zmniejszamy do 80 stopni, potem do 60, aż do 50 stopni. Pieczemy do momentu, gdy owoce będą dobrze wysuszone. Owoce dobrze wysuszone to takie, które są kruche, o kolorze świeżych owoców.

Ja jednak najchętniej suszę owoce dzikiej róży w inny sposób. Przygotowuje je tak samo, jak opisałam wyżej. Myję owoce, następnie dryluje i odkładam na ręcznik papierowy, by obeschły. Gdy wszystkie owoce mam już wydrylowane, wkładam je do papierowej torby i odkładam w ciepłe, zacienione miejsce. Ta metoda sprawdza się doskonale, gdy owoców nie jest dużo. Szybko wtedy się zasuszają i mogę je przełożyć do innej papierowej torby, gdzie są już wcześniej ususzone owoce.

Orzech włoski

 

 

Orzech włoski tak jak i dzika róża, ma właściwości zarówno lecznicze, kosmetyczne jak i spożywcze. Wykorzystujemy zarówno jego liście jak i owoce, a także łupiny. Sporządzamy z niego:

  • kosmetyki
  • nalewki
  • napary

Suszone liście orzecha włoskiego są źródłem witamin B1, B2, C, potasu, fosforu, soli mineralnych oraz flawonoidów. Ponadto grabinki, związki naftochinonowe, hydrojuglon, kwasy organiczne, karetonoidy, olejki eterycznke, trójterpeny, kwas elagowy i fenolowy (chroniące przed nowotworami i wspomagające odporność), terpeny (działające przeciwbakteryjnie). Napar z liści pomaga na hemoroidy, dzięki grabnikom, flawonoidom, które działają  przeciwzapalnie i ściągająco, oraz zmniejsza krwawienie naczyń. Zawarta w nich wit. A i E działa przeciwmiażdżycowo. Pomagają w leczeniu:

  • cukrzycy
  • krzywicy
  • pasożytów układu pokarmowego
  • hemoroidów
  • miażdżycy

 

Owoc orzecha włoskiego jest kaloryczny, sycący dzięki zawartych w nim tłuszczów, białku i o niskim indeksie glikemicznym. Zawierają wysoki poziom manganu. Ponadto Tiaminę, Błonnik, Wapń, Magnez, Fosfor, Cynk, Fitosterole, Fitynę.

  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
  • Działa przeciwbakteryjnie (na bakterie paciorkowca, duru brzusznego, gronkowca, czerwonkę),
  • przeciwzapalnie,
  • odtruwająco,
  • przeciwkrwotocznie,
  • ściągająco na błony śluzowe,
  • przeciwgrzybiczo,
  • poprawia trawienie,
  • wspiera układ odpornościowy,
  • wspomaga zdrowie układu krwionośnego dzięki l-argininie,
  • przeciwnowotworowo,
  • zmniejsza ryzyko nagłej śmierci spowodowanej chorobą układu krążenia, dzięki kwasowi alfa-linolenowemu (ALA),
  • Poprawia jakość męskiego nasienia
  • Pomaga zachować zdrowie w późnym wieku jak i funkcje poznawcze,
  • Wspomaga działanie mózgu,
  • Wspomaga procesy myślowe,
  • Poprawia pamięć,
  • Obniża ryzyko depresji dzięki kwasom Omega 3, antyoksydantom, wit. E.
  • Niweluje zmęczenie,
  • Poprawia jakość snu i samopoczucie,

 

Wyciąg z orzecha włoskiego znajduje zastosowanie w kosmetyce. Pomaga w leczeniu trądziku, oraz zwęża pory. Sproszkowane skorupki orzecha włoskiego pomaga zmniejszyć potliwość stóp, grzybicę, pomaga także w walce z trądzikiem i przy ropnych zapaleniach jak i żylakach.

Olej z orzechów włoskich sprawdzi się przy skórze wrażliwej, łojotokowej, trądzikowej, oraz dojrzałej, gdyż ma działanie przeciwstarzeniowe, poprawia nawilżenie skóry.

 

Orzech laskowy ( Corylos avellana L.)

 

 

 

Orzech laskowy nie dość, że jest smaczny i sycący to jeszcze ma szereg właściwości. Chroni przed zaburzeniami stężenia lipidów surowicy w krwi. Poprawia funkcjonowanie pracy mózgu i kondycje psychiczną. :

  • Witamina E (witamina młodości)  chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, oraz nowotworem.
  • Kwas foliowy, który jest ważny szczególnie dla kobiet w ciąży.
  • Witaminy z grupy B, polecane przy bezsenności, osłabieniu i stresie.
  • Witamina C, o której tu już pisałam.
  • Żelazo (F) zapobiega anemii i wzmacnia organizm.
  • Wapń (Ca) powoduje, że mamy mocne kości.
  • Magnez (Mg) zapewnia prawidłową gospodarkę hormonalną.
  • Potas (K) wspomaga odpowiednią mineralizacje kości i pobudliwość mięśni.
  • Nasycone kwasy tłuszczowe wspomagające prawidłową pracę serca, reguluje stężenie cholesterolu.
  • Białka
  • Węglowodany dostarczające energii.

 

Słońce

 

Nie zapomnijmy o pozytywnym działaniu jesiennych promieni słońca, które które korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i odporność organizmu,

  • Pobudza wytwarzanie białych i czerwonych krwinek we krwi,
  • Wzmaga procesy przemiany materii i oddychania tkankowego,
  • Zmniejsza niektóre reakcja alergiczne,
  • Wspomaga funkcjonowanie układu krążenia,
  • Niweluje reumatyczne bóle mięśni i stawów, oraż niektóre schorzenia skórne,
  • Oddziałowujące na naszą skórę promienie słońca powodują przekształcenie nieczynnej witaminy D w aktywną biologicznie.

Już godzina spaceru dziennie w piękny jesienny dzień dostarcza wystarczającą ilość witaminy D w naszym organizmie.

Zatem do roboty, spakujcie plecak w papierowe torebki, załóżcie wygodne trampki i ruszajcie na poszukiwanie jesiennych skarbów 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *