Przeskocz do treści

Kapusta świeża i kiszona

Mogłoby się wydawać, że kapusta nie jest zbyt atrakcyjnym warzywem. Niepozorny wygląd mógłby sugerować, iż nie zawiera ona zbyt wielu witamin i mikroelementów. Nic bardziej mylnego. Szereg badań prowadzonych nad właściwościami prozdrowotnymi kapusty potwierdza szereg zastosowań. Szczególną uwagę należy skierować nad jej właściwościami antynowotworowymi, wzmacniającymi odporność, zwalczającymi drożdżycę jelita grubego i wielu innych.

Kapusta kiszona opis

Kapusta głowiasta biała (Brassica oleracea L.var capitana L.f. alba) jest warzywem krzyżowym popularnym w Polsce. Posiada mnóstwo mikroelementów i witamin. Jest bogatym źródłem witaminy C (25-50mg/100g), witaminy A i witamin z grupy B, Potasu (225-285 mg/100g), Wapnia, Żelaza,  kasów organicznych, glukozynolanów, błonnika, oraz białka. Podczas kiszenia, pod wpływem bakterii fermentacji mlekowej cukry rozkładają się na kwas mlekowy, który ma działanie konserwujące. Kapusta po ukwaszeniu zachowuje nie tylko swoją wartość odżywczą, ale i wartość witaminy C może wzrosnąć o 50%, co podnosi jej właściwości przeciwutleniające. Wytwarzają się też nowe substancje jak acetocholina, która poprawia trawienie (perystaltykę jelit), oraz obniża ciśnienie krwi. Dodanie marchewki do kiszenia kapusty podwyższa zawartość witaminy C o średnio 0,3%.

 

Potencjał chemioprewencji nowotworowej kapusty białej

Wielu naukowców dwoi się i troi, aby znaleźć sposób, by zapobiec nowotworowi. Nasi polscy naukowcy również do nich należą. Na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej badano właściwości przeciwnowotworowe kapusty świeżej i poddanej obróbce kulinarnej. Ich zdaniem kapusta świeża jak i kiszona zawiera liczne metabolity o właściwościach biologicznych:

  • właściwości przeciwutleniające wynikające z obecności witamin C, oraz E, karetonoidów i polifenoli;
  • właściwości przeciwmutagenne wynikające z obecności przeciwutleniaczy, a także związków siarkoorganicznych;
  • zdolność indukowania enzymów detoksykacyjnych (tzw. enzymów II fazy), w tym przede wszystkim transferaz glutationowych, głównie poprzez izotiocyjaniany i indole będące produktami matabolizmu glukozynolanów [14];
  • wpływ na ekspresję genów odpowiedzialnych za rozrost nowotworowy poprzez modulowanie komórkowej homeostazy redoks poprzez izotiocyjaniany i przeciwutleniacze [7, 10, 19];
  • działanie indoli oraz być może także fitosteroli jako modulatorów receptorów estrogenowych [28].

Badanie te sugerują, że obecność kapusty w diecie zmniejsza stopień narażenia ludzkiego organizmu na substancje genotoksyczne znajdujące się w żywności. Ponadto jej spożycie zmniejsza poziom wiązania się aflatoksyny B1 z DNA w wątrobie. Sok z kapusty wykazuje zdolność ochrony DNA przed akakiem ROS (reaktywnych form tlenu). Reaktywne formy tlenu reagują z ważnymi biomolekułami zmieniając ich strukturę i funkcję, co może spowodować przemianę zdrowej komórki z nowotworową. Obecność fitozwiązków kapusty może stymulować procesy naprawcze powstałych w DNA uszkodzeń, co umożliwia wzrost komórek. Wykazuje zdolność ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, co sprzyja spowalnianiu procesów starzenia, oraz przeciwdziała procesom nowotworzenia.  Zawarte w kapuście izocyjany w przeciwieństwie do przeciwutleniaczy ma przedłużone działanie. Kapusta świeża wykazuje zdolność do indukowania GST. GST (Glutationo-S-Transferazy) to białka będące enzymami pełniącymi funkcje transportujące.

Kapusta kiszona naturalnym probiotykiem

Wspomaga leczenie zakażenia bakterią Helikobakter pylori. Jest ona przystosowana do bytowania w żołądku. Może powodować chorobę wrzodową, przewlekłe zapalenie żołądka i dwunastnicy. W badaniach wpływu bakterii probiotycznych wykazano, że podawanie probiotyków miało istotny wpływ na tolerancje terapii.  Zmniejszały niekorzystne efekty antybiotykoterapii, poprzez stabilizację flory jelitowej. Hamowały wzrost bakterii Helikobakter pyroli o 64%.

Badania prowadzone przez fiński zespół badawczy pod kierunkiem Eriki Isolaurii dowodzą, że podawanie probiotyków w okresie prenatalnym, jak i po urodzeniu, zapobiega rozwojowi AZS u dzieci obciążonych ryzykiem jej wystąpienia.

Podawanie probiotyków może istotnie skrócić czas występowania ostrych biegunek infekcyjnych, oraz biegunek poantybiotykowych.

Wspomaga leczenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Po podaniu pacjentom preparatu zawierającego bakterie wraz ze standardowym leczeniem u blisko 93% pacjentów nastąpiła remisja choroby.

Spożywanie kapusty kiszonej wspomaga przywrócenie korzystnej flory bakteryjnej. Stanowi pożywkę dla bakterii symbiotycznych, obniżając pH treści jelitowej, hamując rozwój mikroorganizmów patogennych m.in Candida albicans. Większość komórek odpornościowych znajduje się w układzie pokarmowym, toteż ważne jest, by dbać o właściwą mikroflorę jelit.

FacebookEmail

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *